Thursday, October 7, 2010

Apa Khabar Tuanku

Aku merasa sangat puas pada malam ini. Persoalan yang sekian lama berada dalam kepala otak ini terjawab hari ini. Soalan itu dapat aku lontarkan pada malam ini.

"Apa khabar Tuanku." Itu sapaan yang terkeluar dari mulut aku ketika berpeluang untuk bertemu dengan Sultan Ismail Petra. Apa yang mengejutkan biarpun duduk di atas kerusi roda dengan keadaan tangan yang masih belum dapat berfungsi dengan baik serta ketika petugas istana sedang sibuk menyorongnya ke dalam Toyota Alphard, baginda dengan pantas terus menjawab sapaan itu, "baik".

Jawapan itu amat mengejutkan, baginda yang dikatakan ramai pihak 'brain dead' dapat memberi respon dengan pantas. Hati aku bergelojak sekali lagi,ingin menguji buat kali kedua. "Lo ni macamana Tuanku." Baginda dengan pantas juga menjawab "Baik, Alhamdulillah." Aku terkelu dan mati kata.

Pada masa yang sama seorang wanita yang sedang mengendong kanak-kanak perempuan berusia sekitar setahun (mungkin kerabat) sempat bergurau dan melambai-lambai. Baginda melihat ke arah wanita dan bayi berkenaan dan memberikan respon sambil ketawa kecil kerana suka dengan keletah mereka berdua.

Biar pun hanya dua soalan dan pertemuan selema seminit tetapi ia memberikan kepuasan untuk aku. Pertemuan di Rumah Ghu, kira-kira pukul 10 malam ini cukup memberikan kesan kepada aku sebagai pengamal media dan rakyat marhain.

Terima kasih kepada Tengku Muhammad Fakhry kerana memberi kesempatan yang amat berharga ini. Terima kasih untuk jemputan BBQ malam ini. Sebenarnya kesempatan ini telah lama dinantikan sejak Tuanku pulang dari Singapura.

Ingin aku tegaskan tulisan ini bukannya untuk menidakkan pemasyhuran Sultan Muhammad V tetapi ia hanya untuk membuktikan kata-kata berapa teman mengenai keadaan Sultan Ismail adalah tepat. Aku juga tidak mempertikaikan sama sekali pemasyhuran Sultan Muhammad V kerana ia semamngnya hak baginda sebagai pewaris mutlak takhta kesultanan Melayu Kelantan - tidak kira bila masanya dimasyhurkan.

*amat terkilan kerana tidak sempat bergambar utk kenangan.

No comments: